Juni    Juli    Augustus    September    Oktober    November    December    Januari 2019    Februari 2019 en verder


Details piano concert in Almere op zondag 23 april 2017
LET OP: Dit concert heeft reeds plaatsgevonden. Voor een actueel overzicht klikt u hier.
Pianist : Marietta Petkova
Programma : Bach – Sechs Kleine Präludien BWV 933-938
Rachmaninov – uit Preludes Opus 23 en 32
Chopin – 24 préludes opus 28
Aanvang : 15:00
Prijs : € 15,00
Locatie : KAF
Plaats : Almere
Adres : Esplanade 10
Postcode : 1315 TA
Tel. nr voor meer info : 036 84 55 555
Reserveren : http://kaf.nl/theater/agenda/seizoen-2016-2017/marietta-petkova
Website voor meer info : http://www.mariettapetkova.com
Opmerkingen : Preludes van Chopin, Rachmaninov en Bach

Oorspronkelijk was de Prelude een muzikaal voorspel, een improvisatie met een vrije vorm, om sfeer te scheppen. Bach gebruikte haar als inleiding tot zijn beroemde fuga's. Gaandeweg werd de Prelude een zelfstandige compositie. Het bekendst zijn die van Chopin, die in navolging van Bach vierentwintig stuks aaneenreeg tot één betoverende spanningsboog. Ook Rachmaninov componeerde uiteindelijk 24 préludes, waarin hij de Russische ziel volledig blootlegt. Marietta Petkova brengt deze schitterende pianojuwelen als geen ander voor het voetlicht.


Biografie van Marietta Petkova
Marietta Petkova wordt gezien als een fenomeen aan het klavier. Zij is in staat om de luisteraar in de ziel te raken. Spirituele diepgang, virtuositeit en veelzijdigheid zijn bij haar samengesmolten tot waarachtig kunstenaarschap, dat door pers en publiek met open armen
wordt ontvangen.

Marietta werd geboren in Bulgarije waar zij als 18 jarige haar studie aan het regionaal Muzieklyceum afrondde met gouden medaille.

Vervolgstudies waren er onder meer aan de Hochschule für Musik in Wenen bij Paul Badura-Skoda, die over haar schreef: "Zelden heb ik een leerling gehad in wie intelligentie, gevoel en technische capaciteiten zo perfect in balans zijn. Ondanks haar jonge leeftijd is zij een volledig gerijpt artieste. Wanneer zij optreedt is zij compleet verzonken in de muziek en in staat om haar toehoorders diep te ontroeren."

In 1990 besloot zij zich in Amsterdam te vestigen, waar zij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium haar studie vervolgde. Deze sloot zij in 1994 af met een TIEN met onderscheiding. Jan Wijn schreef over haar: "Marietta Petkova is wat je noemt een natuurtalent. Toen ik haar voor het eerst hoorde spelen dacht ik dat zij in een vorig leven ook al pianiste moet zijn geweest. De manier waarop ze haar handen op de piano zette en met de toetsen omging was voor mij heel nieuw. Ik had nog nooit iemand gezien met zoveel affiniteit voor muziek en voor de piano zelf."

Marietta Petkova was nog maar tien jaar oud toen zij de Grand Prix van de National Piano Competition in Bulgarije won. De lijst met prijzen die zij daarna won, is bijna oneindig.

Marietta Petkova concerteert in heel Europa, Noord-Amerika en in Japan; de meeste als solorecitals. Maar daarnaast treedt ze ook op in kamermuziekverband en met grote orkesten. De meeste optredens verzorgt de in Almere woonachtige Marietta echter gewoon in eigen land: zeker twintig per jaar.

Zie voor meer info  www.mariettapetkova.comConcert van de maand
2 juni 2018
Jaap Eilander

Artikelen
Vergroot de belangstelling voor uw pianoconcert
mooi pianospelen; zó doe je dat!


www.pianoconcerten.nl is de meest uitgebreide, overzichtelijke en actuele agenda voor klassieke pianoconcerten in Nederland.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade voortvloeiend uit foutieve gegevens of annulering van een concert.
Wij raden u dan ook aan om, alvorens een pianoconcert te bezoeken, informatie in te winnen bij de betreffende organisatie.
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over deze site?
Stuur dan een e-mail naar info@pianoconcerten.nl.