Details pianoconcert in Rotterdam op woensdag 26 december 2018
LET OP: Dit concert heeft reeds plaatsgevonden. Voor een actueel overzicht klikt u hier.
Pianist : Eliane Rodrigues
Andere uitvoerenden : Nina Smeets, Carlo Willems, Koen Wilmaers
Programma : Frédéric Chopin
- Fantaisie-impromptu opus 66
- Mazurka's nr 41, 42 en 43, opus 63 nrs 1, 2 en 3
- Sonate 2 opus. 35 (met de treurmars)
- Nocturne nr 16 Op. 55 n/2
- Nocturne nr 3 Op. 9/3

Leonard Bernstein
West Side Story  - arrangement voor 2 piano's en percussie
Aanvang : 15:00
Prijs : €31;  65+ en Rotterdampas €23;  t/m 26j of CJP €14
Locatie : de Doelen - Jurriaanse zaal
Plaats : Rotterdam
Adres : Schouwburgplein 50
Postcode : 3012  C
Tel. nr voor meer info : 010 217 17 17
Reserveren : http://www.dedoelen.nl
Website voor meer info : http://www.dedoelen.nl
Opmerkingen : Een bijzonder fraai pianoconcert gespeeld door een al even zo bijzondere pianiste; een must voor iedere pianoliefhebber!


Biografie van Eliane Rodrigues
Eliane Rodrigues werd geboren in Rio de Janeiro. Reeds op haar vijfde jaar verzorgt ze haar eerste pianoconcert en op haar zesde speelt ze met orkest een pianoconcert van Haydn.  
Ze wint vele concoursen waaronder een aantal met speciale vermelding van “uitzonderlijk spel” etc.

Na de vele optredens als "wonderkind" zijn er inmiddels uitnodigingen uit meer dan 25 landen. Dank zij haar intelligentie en geniaal muzikaal gevoel heeft ze een indrukwekkend repertoire: naast de honderden “gewone” pianowerken ook nog eens 64 pianoconcerten. .

Eliane heeft inmiddels 25 cd’s opgenomen waaronder een Bach-cd met improvisaties op orgelthema’s. In 1990 begint ze met het schrijven van eigen cadensen voor de vele pianoconcerten (met orkest) die ze regelmatig speelt. Haar composities laten zich kenmerken door eenvoud, spontaniteit, gevoel, techniek, perfectie zonder gekunsteldheid; ze zijn altijd een streling voor het oor.

Verbazing, bewondering, zelfs ongeloof wekte haar Suite "Rio de Janeiro" voor piano en orkest die op 9 augustus 2000 in wereldpremière ging. In St. Petersburg heeft ze de vijf pianoconcerten van Sergei Prokofiev gespeeld en op CD gezet met het St. Petersburg Filharmonisch Orkest.

Eliane Rodrigues is een kleurige libelle uit het verre zuiden. Met haar vleugels maakt ze muziek, zo glinsterend als de Braziliaanse zon boven Rio de Janeiro - haar geboortestad. Maar ze glanst niet alleen; ze gloeit ook. In haar frêle gestalte schuilt een mysterieuze kracht waarover alleen grote concertpianisten beschikken

In de concertzaal is de kleine klaviersoliste altijd sprookjesachtig mooi; er staan bloemen in haar nabijheid en de hemel lijkt vlakbij. Luisteren naar het spel van Eliane is een intrigerende opgave. We ontdekken vele eigenschappen tegelijk; een enorme virtuositeit en muzikale zeggingskracht waarmee zij tropische hitte uitstraalt maar ook heldere koelte. Schijnbaar moeiteloos speelt ze de technisch en emotioneel meest complexe stukken. De luisteraar vergeet al luisterend de technische bijzonderheden. Wat hij hoort is de libelle die vrij zweeft door het eeuwige blauw van de hemel.

Elaine Rodrigues is hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen


Frans Verleyen /Tjeerd de HaanConcert van de maand
25 mei 2019
Jaap Eilander

Artikelen
Vergroot de belangstelling voor uw pianoconcert
mooi pianospelen; zó doe je dat!


www.pianoconcerten.nl is de meest uitgebreide, overzichtelijke en actuele agenda voor klassieke pianoconcerten in Nederland.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade voortvloeiend uit foutieve gegevens of annulering van een concert.
Wij raden u dan ook aan om, alvorens een pianoconcert te bezoeken, informatie in te winnen bij de betreffende organisatie.
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over deze site?
Stuur dan een e-mail naar info@pianoconcerten.nl.